Kto z nas nie lubi zjeść świeżego pieczywa na śniadanie, chrupiące bułki, świeże rogale, smaczne bagietki i jeszcze ciepły chleb, a to wszystko prosto z piekarni na Ursynowie. Pieczywo w piekarni jest pieczone i sprzedawane tego samego dnia, stąd tak pyszny i świeży smak różniący się od chlebów leżących na półce sklepowej dłużej. Chleb, bułki, rogale czy bagietki są pieczone w małych partiach na bieżąco, w zależności od zapotrzebowania.
Pieczywo jest nazwą ogólną wyrobów wypiekanych z różnych rodzajów mąk (pszennej, żytniej, orkiszowej) z dodatkiem wody, soli, a także w zależności od rodzaju pieczywa z mleka, jaj, zakwasu lub droższy, oraz dodatków - ziaren słonecznika, żurawinę, pestek dyni, sezamu, maku i innych.
W piekarniach i sklepach firmowych z pieczywem zlokalizowanych na terenie Dzielnicy Ursynów dużą uwagę poświęca dbaniu o naturalny wypiek pieczywa i braku konserwantów, po to, aby pieczywo było zawsze chrupiące i zdrowe. Niestety takie zdrowe chleby czy bułki mają krótki okres trwałości i przydatności do spożycia, więc najlepiej jeść je od razu.
Jakie są rodzaje pieczywa?
- Pieczywo pszene - ten rodzaj pieczywa wypiekany jest z mąki pszennej, o jaśniejszym lub ciemniejszym zabarwieniu
- Pieczywo żytnie - ten rodzaj pieczywa wypiekany jest z mąki żytniej jasnej lub mąki żytnej ciemnej
- Pieczywo mieszane - ten rodzaj pieczywa wypieka się z mieszanki mąk żytnej i pszennej.
- Pieczywo bezglutenowe - ten rodzaj pieczywa jest wytwarzany z mąk niezawierających glutenu, takich jak mąka migdałowa, z pestek dyni, gryczana, ryżowa i wiele innych.
Chleb jest jednym z najstarszych produktów spożywczych w historii ludzkości. Najstarsze archeologiczne dowody naukowe pokazują, że już około 14 500 lat temu wypiekano chleb w prostym piecu, można powiedzieć, że były to pierwsze piekarnie.
Wypiekane w piekarniach na Ursynowie chleby, bułki, rogale i inne odmiany pieczywa, są pokarmem uniwersalnym i można używać ich do większości potraw. Chleb można smarować masłem, można go namaczać w sosach czy zupach, można go polewać różnymi słodkimi i pikantnymi pastami do smarowania, można robić tosty z chleba tostowego, a przede wszystkim robić z nich różnego rodzaju kanapki. Kanapki z chleba i bułek, to najbardziej popularna i rozpowszechniona potrawa z pieczywa. Z pieczywa, w zasadzie z zeschniętych bułek robi się również bułkę tartą, która jest używana jako panierka do różnego rodzaju potraw.
Piekarnie działające na terenie dzielnicy Ursynów mają w swojej ofercie:
- Bułki - w tym bagietki, bajgle z makiem, bajgle z sezamem i siemieniem lnianym, bułki cebulowe i dyniowe, bułki grahamki, bułki hamburgerowe ciemne i jasne, bułki indyjskie, bułki kajzerki i kurkumki, robione na zakwasie, bułki otrębowe, owsiano-orkiszowe, bułki typu paluch klasyczne i z żółtym serem, bułki razowe, szpinakowe, włoskie, ciabatty zwyczajne i żytnie oraz rogale.
- Bułki słodkie - w tym bułka jogurtowa, słodka i typu babuszka, chałki, drożdżówki z budyniem, jabłkiem i jagodami kamczackimi, wegańskie drożdżówki z owocami, drożdżówki z serem, z owocami sezonowymi i rwaniec maślany.
- Chleby żytnie - w tym chleby litewskie, kurpiowskie, dyniowe, chleb poligonowy, chleb razowy, chleby słowiańskie i z pełnego przemiału oraz chleby żytnie z żurawiną, oraz daktylami i miodem.
- Chleby mieszane - w tym chleb alzacki, chleb bałkański z oliwkami, chleb biesiadny, chłopski, gryczany, jaglany, chleb staropolski, grochowski, jęczmienny, chleby na jogurcie, chleby razowe ze słonecznikiem, chleby proteinowe, z pełnych ziaren, chleb szwajcarski, włoski, wiejski, tosty z mąką orkiszową oraz tosty pszenne.
- Chleby orkiszowe - w tym chleb z mąki orkiszowej
Ile kosztuje chleb pszenny w piekarniach na Ursynowie?Cena chleba pszennego zależy od rodzaju, dodatków i wielkości, ceny zaczynają się od około 2,80 złotych w górę.
Jaki jest koszt chleba żytniego w piekarni na terenie Ursynowa?Koszt chleba żytniego zależy od tego, czy ma jakieś dodatki i jakiej jest wielkości, ceny zaczynają się od około 4,50 złotego i wyżej.
Jaka jest cena chleba bezglutenowego w piekarni działającej na terenie Dzielnicy Ursynów?Ceny chlebów bezglutenowych zależą od rodzaju i gramatury pieczywa, ceny zaczynają się od około 6 złotych w górę.
Ile kosztuje chleb tostowy w ursynowskich piekarniach?Koszt pieczywa tostowego zależy od rodzaju i wielkości chleba, ceny zaczynają się od około 2,50 złotych i wyżej.
Ile kosztuje chleb orkiszowy w piekarni na Ursynowie?Cena chleba orkiszowego zależy od dodatków i gramatury, ceny zaczynają się od około 8 złotych w górę.
Jaka jest cena bułki grahamki w piekarniach na terenie Ursynowa?Ceny bułek grahamek zaczynają się od około 0,80 groszy i więcej.
Powyższe ceny pieczywa są cenami szacunkowymi, ponieważ każda piekarnia zlokalizowana na Ursynowie ma swój własny cennik uzależniony od rodzaju pieczywa, dodatków, gramatury i wielu innych aspektów.